Yaşlılar için teknoloji demans riskini düşürüyor.
Yaşlı bireylerin dijital teknolojilerle daha fazla iç içe olmasının, bunama riskini azaltabileceği belirlendi.

ABD'nin Texas eyaletinden araştırmacılar, 50 yaş üstü 411 binden fazla kişinin yer aldığı 57 farklı çalışmayı inceledi. Çalışmalar, düzenli teknoloji kullanımının bilişsel bozulma riskini yüzde 58 oranında azalttığını ortaya koydu.
Araştırmada ayrıca, bu yaş grubundaki bireylerde zamanla gözlemlenen zihinsel gerileme oranının yüzde 26 ila yüzde 34 arasında daha düşük olduğu belirtildi. Farklı dijital alışkanlıklar incelendi; akıllı telefon kullanımından sosyal medya etkileşimlerine kadar çeşitli alanlar değerlendirildi. Ancak meslek, eğitim seviyesi ve sosyoekonomik durum gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda dahi, teknolojiyle etkileşimin koruyucu etkisinin devam ettiği gözlendi.
Baylor Üniversitesi'nden psikolog ve sinir bilimci Michael Scullin, araştırma hakkında yaptığı açıklamada, "Günlük hayatta teknolojinin negatif etkilerine dair sıkça duyduğumuz yorumlar var. Dijital bunama gibi endişeler gündemde. Ancak veriler, bu genellemelerin her zaman geçerli olmadığını gösteriyor" dedi.
Nöropsikolog Jared Benge ise Texas Üniversitesi'nden, "Verilerimiz, yaşlı bireylerin teknoloji aracılığıyla iletişim kurmalarının ve zihinsel aktivitelerini sürdürmelerinin, bilişsel sağlık açısından büyük faydalar sağlayabileceğini gösteriyor" şeklinde konuştu.
Uzmanlara göre, teknoloji özellikle yeni cihaz ve uygulamaların öğrenilmesi yoluyla beyne uyarıcı etki yapabilir, sosyal medya ve video görüşmeleri yoluyla yalnızlık duygusunu azaltarak zihinsel sağlığı destekleyebilir. Ayrıca, ilaç hatırlatıcıları ve takvim uygulamaları gibi araçlarla bağımsız yaşam süresini uzatabilir.