Yapay Zekâ Yaratıcılığımızı Çalıyor: İnsana Güvenin!
Yapay zekânın gazetecilik alanındaki etkileri konusunda konuşan Dr. Erkan Saka, yapay zekânın gazetecilere destek olacağını ve işlerini kolaylaştıracağını belirtti. Ancak, Saka'ya göre asıl yaratıcı ve üretici güç insanlar olacak.

Bahar GÖNÜL
Yapay zekâ her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da beraberinde endişeleri de getiriyor. Üretimde ve iş yükünü azaltmada faydalı olabileceği düşünülen yapay zekâ, insan emeğini de değersizleştirebilir. Yapay zekâ, içerdiği büyük miktardaki verilerle gündelik, toplumsal ve siyasal olarak nasıl etkiler yarattığımızı gözlemlememize olanak tanıyor.
TAVSİYE MOTORU MİLAT
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Saka, yapay zekânın aslında 1950'lerden beri var olduğunu belirtiyor. Ancak yapay zekâ, öngörüldüğü gibi hızlıca işleri çözemedi. 2000'lerin başından itibaren yapay zekânın günlük hayatta kullanılabilir hale gelmesiyle tavsiye motorlarında etkisini göstermeye başladı. Ancak, bu sistemlerin ırkçı verilere dayandığını ve başarısız olduğunu da belirtiyor.
İŞLER KOLAYLAŞACAK
Prof. Dr. Saka'ya göre, yapay zekâ gazetecilere analiz yapma konusunda yardımcı olabilir ancak hala haberin özünü bulma konusunda insanları geçemiyor. Yapay zekâ, içerik üretiminde zaman kazandırabilir ancak editörlere her zaman ihtiyaç olacaktır. İnsan işini kolaylaştıran yapay zekâ, ancak bazı meslek dallarında otomasyona geçiş dönemlerinde kayıplara neden olabilir.