Uzman uyarıyor: Demans, genç yaşlarda da tehdit oluşturabilir!
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, Demans hastalığıyla ilgili önemli bir uyarıda bulundu. Kenangil, hastalığın ailede birden fazla kişide görülmesi durumunda genç yaşlarda başlayabileceğini belirtti.

Demans: Gençleri de Tehdit Ediyor!
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil'in uyarısına göre demans sadece yaşlıları değil gençleri de tehdit ediyor. Ailede birden fazla bireyde görüldüğünde hastalık erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Hafıza kaybına neden olmanın ötesinde, kişilik, duygular ve davranışları da derinden etkiliyor.
Kenangil, demansın beyindeki hücre ölümüyle ilerlediğini belirterek, "Yaşlanmayla birlikte bilişsel işlevlerde bozulmalar olabilir ama demans sadece hafıza kaybını değil, planlama, yargılama gibi işlevlerde de zarar görebilir" dedi.
Genç Yaşlarda da Tehlike Var!
Prof. Dr. Kenangil, demansın sadece ileri yaşlarda değil genç yaşlarda da görülebileceğini vurgulayarak, kalıtsal nörodejeneratif demans vakalarında hastalığın erken yaşlarda ortaya çıkabileceğini belirtti. Hastaların farklı bir kişiliğe bürünebileceğini ve hasta yakınları için bu sürecin son derece zorlu olabileceğini ifade etti.
Süreci Yavaşlatmak Mümkün
Alzheimer hastalığının demans vakalarının büyük çoğunluğunu oluşturduğunu belirten Kenangil, mevcut tedavilerle hastalığı tamamen ortadan kaldıramasak da hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini artırabileceğimizi belirtti. Fizik tedavi, beslenme, uyku düzeni ve davranış bozukluklarına yönelik tedavilerle sürecin yönetilebileceğine dikkat çekti.
Hastalıktan Korunmak İçin Öneriler
Demans hastalarının sayısının artacağını belirten Prof. Dr. Kenangil, hastalıktan korunmak için alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladı:
"Kalp ve damar hastalıkları erken tedavi edilmeli, şeker hastalığı kontrol altına alınmalı, sosyal yaşam devam etmeli, sağlıklı beslenme alışkanlığı benimsenmeli ve işitme-görme problemleri erken dönemde tedavi edilmelidir."