Teknolojiye Güvenme, Beynine Sahip Çık!
Teknolojik ilerleme 2016'da büyük bir başarıya imza attı! Yapay zeka yazılımı AlphaGo, insanlığın en zor oyunlarından biri olan Go'da insan rakiplerini geride bıraktı. Bu yazılım, kendi kendine öğrenen ve kıtalararası bir çekişmede galip gelen bir yazılım oldu.

Tolga Mırmırık - @mirmirik
Tektonik levhalar dedikleri şey, yer kabuğumuzu oluşturan parçalar. Bunlar, yer altındaki magmanın etkisiyle hareket ediyorlar. Bu hareketler, depremlere, dağ oluşumlarına ve kıtaların şekillenmesine yol açıyor. Kıta kayması teorisi olarak da bilinen bu durum, Alman meteorolog Alfred Wegener tarafından 1912'de ortaya atıldı. Wegener'e göre, milyonlarca yıl süren bir süreç sonucunda günümüz dünyası oluştu ve kıtalar hala değişmeye devam ediyor. Tek kıta olan Pangea'dan günümüzdeki yedi kıtaya geçiş de bu süreçte gerçekleşti.
Ortaokul yıllarındaki coğrafya derslerini hatırlamak yerine, teknolojik bir değişimin içinde olduğumuzu fark etmek daha hayati. Teknoloji, hayatlarımızı kökten değiştirmeye hazırlanıyor ve uzmanlara göre önümüzdeki 15-20 yıl içinde bu değişim tam anlamıyla gerçekleşecek. Bugün, teknolojik bir kayma yaşıyoruz.
Son 70 yılda büyük bir teknolojik evrim yaşandı ve son 15 yıl özellikle hızlı değişimlere tanıklık etti. Artık yapay zeka çağında yaşıyoruz ve teknoloji, hızla ilerleyerek insanların rutin işlerini üstlenmeye başladı. Bu durum, birçok iş kolunu tehdit ediyor ve çalışma hayatını kökten değiştiriyor. Bilgi ve becerilere dayalı işler artık makineler tarafından yapılmaya başlandı. Geleneksel iş anlayışı yerini yeni teknolojik döneme bırakıyor.
BİLGİYE BAĞLI İŞ KOLLARI
Açık bilgi, kolayca ifade edilebilen ve kaydedilebilen bilgidir. Bu tür bilgiye sahip işler, teknolojik değişimlerden olumsuz etkileniyor. Diğer yandan, deneyime dayalı bilgi daha korunaklı ve dirençli olabilir. Ofis yönetimi, hukuki yazışmalar gibi işler daha fazla tehdit altındayken, insan faktörü gerektiren meslekler şimdilik daha güvende gibi görünüyor.
TEKNOLOJİK KAMBRİYEN PATLAMASI
Yaşadığımız teknolojik devrim, Internet'in yaygınlaşması ve bilgiye erişimin artmasıyla mümkün oldu. Google'ın derin öğrenme çalışmalarına başlaması, Internet'in bilgi bombardımanıyla ilişkilendirilebilir. Teknoloji, hızla ilerleyerek insanlığın alışık olmadığı bir döneme taşıdı. Kendi kendine öğrenen yazılımlar ve yapay zekâ, gelecekteki iş dünyasını şekillendirecek. Bu yeni dünyaya uyum sağlamak, hayatlarımızın ve geleceğimizin ne olacağını belirleyecek.
Yepyeni bir dünyaya doğru hızla ilerlerken, teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek miyiz, işte asıl soru bu. İyi haftalar.