Sosyal medyaya erişim engeli devam ediyor: Yetkililer sessiz!
İstanbul'da sosyal medya platformlarına erişim kısıtlamaları devam ederken, yetkililerden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Kullanıcılar, X, YouTube, Instagram ve TikTok gibi platformlara bağlanmakta güçlük çekerken, internet hızındaki düşüş de eleştirilere yol açıyor.

Cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibinin dün yapılan baskınlar sonucu gözaltına alınmasının ardından, internet erişiminde yaşanan sorunlar devam ediyor.
Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından X'e (Twitter) girmek isteyen kullanıcılar, "Bu siteye ulaşılamıyor" uyarısı alıyorlar.
Resmi bir açıklama henüz yapılmamış olmasına rağmen, İnternet Özgürlüğü İzleme Platformu Netblocks, Türkiye'den X (Twitter), YouTube, Instagram ve TikTok dahil olmak üzere birçok sosyal medya platformuna erişimin kısıtlandığını duyurmuştu.
Erişimdeki sorunun ne zaman çözüleceğine dair herhangi bir açıklama yapılmazken, İstanbul'da hala sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarına erişimde sorunlar yaşanıyor.
İnternet bağlantısının yavaşlatıldığı şehirde, kısıtlamaların ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor.
"TAMAMEN KEYFİ VE SİYASİ"
İfade Özgürlüğü Derneği'nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz konuyla ilgili şunları dile getirmişti:
“Daha önce de milli güvenlik sorunu olmaksızın, Cumhurbaşkanı'nın talebiyle 'keyfi' bir şekilde erişim engeli getirilmişti. Sabah 07.00'den beri sosyal medya platformlarına yönelik 'bant daraltma' adını verdiğimiz yavaşlatma uygulanıyor. Bu nedenle siyasi gelişmelere paralel bir süreç yaşanıyor.
Ancak bu durum önceki uygulamalardan farklı. Anayasanın 22. maddesinde, haberleşme engellenemez ve gizliliğine dokunulamaz hükümleri bulunmaktadır. Ancak bu sebeplerin hiçbiri mevcut değil.
İktidar, halkın haber alma hakkını 'keyfi' bir şekilde engelliyor. Burada açıkça sansür amacı göze çarpıyor. Bu en son TÜSAŞ saldırısında da yaşanmıştı. Ancak bu kısıtlama diğerlerinden farklı olarak tamamen 'keyfi' ve 'siyasi' bir erişim engeli getirme amacına hizmet ediyor."