"Siber Güvenlik Kanunu Meclis'ten Geçti: Muhalifler Alarmda!"
TBMM Genel Kurulu'nda ele alınan 21 maddelik Siber Güvenlik Kanunu Teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Muhalefet ise kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı aldı.

Meclis'te görüşülen Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin 21 maddesi kabul edildi. Ancak, teklifin en tartışmalı maddeleri olan 8'inci ve 16'ncı maddelerinde yapılan değişiklikler dikkat çekti. Siber Güvenlik Kurulu Başkanı'na verilen arama, kopya çıkarma ve el koyma yetkisi önergeyle metinden çıkarıldı. Ayrıca, "veri sızıntısı" ifadesi değiştirilerek daha belirsiz hale getirildi.
Siber Güvenlik Kanunu, kişisel verilerin korunması ve ifade özgürlüğü konularında ciddi kısıtlamalar getireceği gerekçesiyle eleştirilere maruz kaldı. Teklif, 102'ye karşı 246 oyla kabul edildi. CHP'li Utku Çakırözer, kanunu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını duyurdu ve "86 milyonun hak ve özgürlükleri için mücadele edeceğiz" dedi.
Maddelerde Yapılan Değişiklikler
Özellikle 16'ncı madde üzerinde yapılan değişiklikler, "siber uzayda veri sızıntısı" suçunu daha belirsiz hale getirdi. Diğer maddelerde ise Siber Güvenlik Kurulu'nun yetkileri genişletilirken, üreticilerin de düzenlemelerden etkilenmesi sağlandı.
18'inci maddede yapılan değişikliklerle yurt dışına satılacak ürünlerin izne tabi olması ve şirket birleşme işlemlerinin Başkanlık onayına bağlanması kararlaştırıldı. Siber güvenlikle ilgili her türlü faaliyet Başkanlık denetimine tabi olacak.
Kabul edilen teklife göre, siber saldırı düzenleyenlere ağır cezalar getirilirken, yetkililerden istenen bilgi ve belgelere uymayanlar da cezalandırılacak. Kanunla belirlenecek kurul, Türkiye'nin siber gücünü oluşturacak ve ulusal güvenliği sağlamak için çalışacak.