Ses Kısıklığı 3 Haftadan Uzun Sürerse Uzmanlara Danışın! Uzun Süren Ses Kısıklığı Ciddi Bir Problemin Habercisi Olabilir
Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinin ilk belirtisinin sadece ses kısıklığı olabileceğini belirtti. 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini vurguladı.
Çobanoğlu, erken evre gırtlak kanserlerinin ağız içerisinden lazerle çıkarılabildiğini ve hastaların aynı gün taburcu edilebildiğini ifade etti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi'nde görev yapan Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinin belirtilerinden birinin sadece ses kısıklığı olabileceğini vurgulayarak, 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında derhal hastaneye başvurulması gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Çobanoğlu, ses kısıklıklarının önemsenmesi gereken ciddi belirtiler olabileceğine dikkat çekerek, ses kısıklığının basit bir rahatsızlık gibi görülmemesi gerektiğini ifade etti.
Ses kısıklıklarının çoğu zaman ses tellerini fazla zorlamaktan kaynaklandığını belirten Çobanoğlu, özellikle öğretmenler gibi seslerini sürekli kullanan kişilerin daha fazla risk altında olduğunu belirtti. Çobanoğlu, "Ancak asıl endişe verici olan ses kısıklıklarının sigara kullanımıyla ilişkili olması, uzun süre devam etmesi ve gizli kanser belirtileri olmasıdır." dedi.
Çobanoğlu, bu nedenle ses kısıklığının hafife alınmaması gerektiğini vurgulayarak, "Gırtlak kanserinin ilk belirtisi sadece ses kısıklığı olabilir. Bu sebeple 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka doktora başvurulması önemlidir." şeklinde konuştu.
Gırtlakta polip veya nodül gibi iyi huylu lezyonlara bağlı ses kısıklıklarında ses terapisi veya cerrahi müdahale ile tedavi edilebileceğini belirten Doç. Dr. Çobanoğlu, gırtlak kanserinin varlığında ise tanı için biyopsi alınması gerektiğini ve tedavi yöntemlerinin lazerle yapılabileceğini ya da ileri durumlarda farklı müdahalelerin gerekli olabileceğini açıkladı.
Gırtlak kanserlerinde ses kısıklığının yanı sıra yutma güçlüğü, ağrı, nefes darlığı ve boyundaki şişlik gibi belirtilerin de ortaya çıkabileceğini belirten Çobanoğlu, iyileşmeyen ses kısıklıklarında hastaların vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerektiğini vurguladı. Çobanoğlu, "Eğer ses kısıklığı uzun süreliyse, hastanın sesini fazla kullanmamasına rağmen devam ediyorsa ve sigara/alkol kullanımı varsa, kesinlikle bir KBB uzmanına görünmelidir. Geç kalmaktan korkmalı, kanser olasılığını göz ardı etmemelidir." ifadelerini kullandı.