"Sağlık çalışanlarına son Tıp Bayramı sokaklarda kutlansın"
Tıp Bayramı kutlamaları kapsamında Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunan sağlık çalışanları, "Başka bir sağlık sistemi mümkün" mesajı verdi. Hekimler, otoritelere kamusal ve şiddetten uzak bir sağlık ortamı oluşturma çağrısında bulundu.

Ebru ÇELİK
AKP'nin sağlık politikalarına karşı çıkan sağlık emekçileri, 14 Mart Tıp Bayramı'nda sokaklara döküldü. Sağlık çalışanları, artan iş yükü ve kötüleşen çalışma koşulları nedeniyle hizmet vermede zorlandıklarını belirterek emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getirdi.
Sokaklarda toplanan yüzlerce hekim, Taksim'deki Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Cumhuriyet Anıtı'nın önüne çelenk ve karanfil bıraktıktan sonra Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne yürüdü. Yapılan açıklamada, kamusal, şiddetsiz bir sağlık ortamı talep edilerek "Sağlıkta ticaret ölümdür. Sağlık bir haktır, satılamaz" sloganları atıldı.

Açıklamaya Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED), İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Ses Birleşik Dayanışma Sendikası ve Hekim Sen İstanbul Şubesi üyeleri de katıldı.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, "Bugün 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir araya geldik ancak aynı zamanda meslek onurumuz, özlük haklarımız ve halkın sağlık hakkı için de buradayız. Bu sözleri sadece laf olsun diye değil, meslek onurumuza sahip çıkmak zorundayız" şeklinde konuştu.
ŞİDDETE TEŞVİK EDİYORLAR
İstanbul Tabip Odası Başkanı Küçükosmanoğlu, "Geçtiğimiz günlerde bir AKP Milletvekili, sağlık ocağı açılışında harcanan parayla yapılan binanın açılışında 'Biz elimizden geleni yapıyoruz. Hekimler çalışmıyor. Gidin onların boğazına sarılın' dedi. Bu bir şiddet teşviki. Bu gibi siyasiler yüzünden ve sağlık sisteminin kötülüğü yüzünden şiddete maruz kalıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Özlük haklarımıza gelirsek, performansa dayalı ücretlendirme istemiyoruz. Bu haksız ve adaletsiz bir sistemdir. Ayrıca halkın sağlık hakkı konusunda yaşanan sorunları görüyoruz. İstanbul'da randevu krizi hala çözülemedi. Muayene süreleri 2 dakikaya kadar düştü, vatandaşlar aylarca randevu almak için uğraşıyor. Sağlıkta ticarileşmenin getirdiği skandallar ve kamu kaynaklarının çetelere aktarılması da sorun teşkil ediyor. Parasını ödeyemeyenler sağlık hizmetine ulaşamıyor. Meslek onurumuz, özlük haklarımız ve halkın sağlık hakkı için buradayız."

TIP BAYRAMI’NDA SOKAKTALAR
İstanbul Hekim Birliği Sendikası Şube Başkanı İbrahim Ali Erdem, "Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında meydanlardaydık. Bugün Tıp Bayramı'nda yine meydanlardayız. 2023'te yine meydanlardaydık. Tıp Bayramı'nı coşkuyla kutlanan bir gün olarak görmek isterdik, ama maalesef hekimler olarak bütün bayramlarımızı meydanlarda geçirmek zorunda kalıyoruz" dedi.
TALEPLERİMİZ NET!
İbrahim Ali Erdem, taleplerinin değişmediğini belirterek, "Mobbing, şiddet, liyakatsizlik, vergi dilimindeki adaletsizlik... Hekimler olarak toplumdan farklı bir beklenti içinde değiliz. İnsanca yaşayabileceğimiz bir iş ve hayat ortamı istiyoruz. Temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasını istiyoruz. Bu mücadele sadece hekimleri değil, tüm toplumu ilgilendiriyor. Hekimler olarak sağlık hakkını savunurken, bu mücadelenin sadece ilaçlarla, tedavilerle sınırlı olmadığını biliyoruz" şeklinde konuştu.
