Radyasyon Faciası: Hastanenin Karanlık Yüzü
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
Muğla'da Köyceğiz Devlet Hastanesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde radyasyon skandalları yaşandı. Hastalar ve sağlık personeli yüksek dozda radyasyona maruz kaldı, kurallar ihlal edildiği ortaya çıktı. Skandallarla ilgili soruşturmalar ve yasal süreçler devam ediyor.
Muğla Köyceğiz Devlet Hastanesi'nde skandal bir olay yaşandı. Röntgen Çekim Odası'na bitişik Kan Alma Bölümü'nde sağlık personelinin sağlık sorunları yaşamasıyla birlikte radyasyon ölçümleri yapıldı. Sonuçlar korkunçtu: Kurşun zırhın ince olması ve radyoaktif sızıntı nedeniyle sağlık çalışanları ve hastalar 2 yıl boyunca yüksek dozda radyasyona maruz kalmıştı. Olayın ardından röntgen odası hemen kapatıldı.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde özel şirketin işlettiği Nükleer Tıp Merkezi’nde teknisyenlerin, tiroid sintigrafisi çekerken hastalara çok yüksek dozda radyoaktif madde verdiği ortaya çıkmıştı. Aynı şekilde Muğla’daki Köyceğiz Devlet Hastanesi’nde hastane personeli ve hastaların yüksek doz radyasyona maruz bırakıldığı belirlendi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Köyceğiz Devlet Hastanesi’ndeki Röntgen Çekim Odası’na 2020 yılında lisans verdi. Ancak kurumların acelesi yoktu, geçen 6 ayda görüntüleme merkezinde, kan alma odasında sağlık personeli çalıştı, aralarında hamile kadınların da olduğu insanlar buralarda bekledi.
RADYOAKTİF CEHALET
Yüksek dozda radyasyon kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa neden olabilir. Bu nedenle kumanda ünitesi ve görüntüleme odalarının kurşun zırhlarla yalıtılması, oda dışına radyoaktif sızıntı olmaması çok önemli. Ancak Köyceğiz Devlet Hastanesi’nde tüm bunlar görmezden gelindi. Hastane yönetimi 2023 yılının başında Röntgen Çekim Odası’nın koridor duvarına bitişik şekilde Kan Alma Odası yaptı. Üstelik bu oda sadece alüminyum paravanlarla oluşturuldu. Zorunlu olmasına karşın Sağlık İl Müdürlüğü’nden hiçbir izin alınmamıştı. Kan Alma Odası’na bitişik, ışınlama alanına 1.5 metre mesafedeki duvarın içindeki kurşun zırhta sızıntı vardı. Her röntgen çekiminde duvarın arkasında bulunan sağlık personeli, kan alma işlemi yapılan çocuklar ve kan veren herkes radyasyona maruz kalmıştı.
DİLEKÇEYE YANIT BİLE VERMEDİLER
Kan Alma Odası’nda çalışan sağlık görevlileri, görüntüleme merkezinin duvarı önünde çalışmaktan tedirgindi. Yaklaşık bir yıl sonra Mayıs 2024 tarihinde Görüntüleme Merkezi’nin Radyasyon Koruma Sorumlusu değişti. Ancak hastane personeli ve hastalar yüksek doz radyasyona maruz kalmayacaktı. Radyasyon dozunun 0-36 mikrosivert/saat arasında olması gerekiyordu. Kumanda ünitesinde 300-400 mikrosivert/saat radyasyon tespit edildi.
6 AY OYALANDILAR
Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan gelen görevlilerin, 6 Aralık 2024’te yaptığı ölçümlerde kumanda ünitesi, hasta bekleme odası, koridor ve Kan Alma Odası’nda radyasyon dozunun olması gerekenden katbekat fazla olduğu tespit edildi. Kan Alma Bölümü’nün bir odasında 35-46 mikrosivert/saat ölçüldü. Çocukların kan alma işleminin yapıldığı bölmede ise 700-900 mikrosivert/saat radyasyon belirlendi.
‘SORUMLULAR YARGILANSIN’
Birlik Sağlık Sen Muğla İl Başkanı Abdullah Gül, olayla ilgili olarak Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Hastanede tiroid sintigrafisi çektiren çok sayıda vatandaş, savcılığa giderek şikayetçi oldu. Muğla’daki radyoaktif skandalların idari soruşturma ve yargı süreçlerini takip edeceğiz.