Pestisit: Gelecek Nesilleri Zehirlemeye Devam Ediyor!
Greenpeace Türkiye'nin yaptığı pestisit kalıntı analizlerine göre her 3 gıdadan 1'inde mevzuata aykırılık tespit edildi. 155 üründen oluşan örneklerin %61'inde ise pestisit kalıntısı bulunduğu belirlendi. Bilim insanları, "Bilinçli bir şekilde kullanılan ve nesiller boyu aktarılan bir zehirle karşı karşıyayız. Pestisitler, hem halk sağlığını hem de ekolojiyi tehdit ediyor" uyarısında bulundu.

Pestisit Kullanımı Türkiye'de Kontrolden Çıktı!
Halk sağlığı ve ekolojik sistem üzerindeki olumsuz etkileri giderek artan pestisit kullanımı, bilim insanlarını endişelendiriyor. Greenpeace Türkiye'nin yaptığı son çalışma, İstanbul'daki beş zincir market ve semt pazarlarından alınan 14 farklı sebze ve meyve örneğinde yapılan analizlerle korkunç bir tabloyu gün yüzüne çıkardı. Analiz sonuçlarına göre, örneklerin %61'inde birden fazla pestisit kalıntısına rastlanması, durumun ne denli vahim olduğunu ortaya koyuyor.
Bilim insanlarına göre pestisit kalıntıları, nesiller arasında aktarılabilir ve genetik bozukluktan kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Greenpeace Türkiye'nin "Zehir Etme" kampanyası kapsamında yaptığı analizler, gıda mühendisi Dr. Bülent Şık tarafından incelenerek "Pestisitler ve Çocuklar-Çoklu Kalıntı, PFAS ve Gelişimsel Toksisite" başlıklı raporda değerlendirildi.
Çocuklar En Çok Tehlikede!
Raporda yer alan araştırmalar, çocukların pestisitlere yetişkinlere göre daha hassas olduğunu ve gelişim süreçlerinde ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor. Çocukların bağışıklık, sinir ve hormonal sistemlerinin gelişim aşamasında olması, pestisitlerin etkilerinin yetişkinlere kıyasla daha zararlı ve kalıcı olabileceğini vurguluyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, kritik nörogelişimsel dönemde pestisitlere maruz kalmanın, nörogelişimsel bozukluklar dahil birçok hastalığa yatkınlığı artırabileceğini ortaya koyuyor.
Raporda Öne Çıkan Bulgular:
- 155 örneğin %33'ünde Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği'ne uygun olmayan pestisit kalıntıları tespit edildi.
- Pestisit kalıntısı limit aşımı ve ruhsatsız kullanım en fazla salamura yaprak ve yeşil sivri biber gibi ürünlerde gözlendi.
- Analiz edilen örneklerin %61'inde birden fazla pestisit kalıntısı tespit edildi.
- %31,6'sında hormonal sistem bozucu, nörolojik gelişimi etkileyen, kanserojen ya da üreme sağlığı açısından tehdit oluşturan en az bir pestisit kalıntısı bulundu.
- Analiz sonuçlarına göre, %43'ünde per/polifloroalkil maddeleri (PFAS) içeren pestisit kalıntıları bulundu.
Sağlığa Zararları Gelecekte Ortaya Çıkacak!
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler'e göre pestisitler, canlı kıran olarak tanımlanabilir. Pestisitlerin zararları genellikle yıllar sonra ortaya çıkar ve çocuklardan başlayarak birçok organı etkileyebilir. Pestisitler vücuttaki hormon dengesini bozabilir ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Güler, pestisitlerin çevresel etkilerine de dikkat çekerek, organik ve ekolojik üretim yöntemlerinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Çocukların Sağlığı Tehlikede!
Greenpeace Türkiye Direktörü Berkan Özyer, Tarım ve Orman Bakanlığı'nı pestisit analiz sonuçlarını açıklamaya çağırarak, çocukların sağlığını tehdit eden pestisit kalıntılarının ciddi bir risk oluşturduğunu belirtiyor. Mevzuata uygun olmayan pestisit kullanımının engellenmesi ve organik üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekiyor.