Mersin'de 700 yıllık tuvalet sırrı çözüldü: Tarihe meydan okuyan sıradışı keşif!
Mersin'deki Korykos Antik Kenti'nde 700 yıl öncesine ait bir tuvalet keşfedildi.

Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan Korykos Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazılarda, tahminlere göre 700 yıllık bir tuvalet ortaya çıkarıldı. Deniz kenarında yer alan antik kentin 3. dönem kazıları devam ediyor.
Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Yıldırım'ın liderliğindeki 15 kişilik ekip, "dış kale" olarak bilinen alanda çalışmalarını sürdürüyor.
Daha önce yapılan kazılarda kilise kalıntıları bulunan antik kentte, surların içinde 700 yıllık olduğu düşünülen bir tuvalet keşfedildi. Kazı başkanı Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, konut ve yaşam birimlerini gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
NÜFUS TAHMİNLERİ YAPILACAK
Yıldırım, Korykos'un tarihinin Helenistik Dönem'e kadar uzandığını ve sonrasında Roma ve Bizans dönemlerinde varlığını sürdürdüğünü aktardı. Arap istilalarının başlamasıyla savunma yapısının yoğunlaştığını belirten Yıldırım, "Antik kaynaklara göre, 8. yüzyılda burada bir kale inşa edildiği biliniyor. Devam eden süreçte kale zamanla harap oldu" dedi.
Yıldırım, bölgedeki yaşam izlerini araştırdıklarını ve gelecek yıllarda nüfus tahminleri yapacaklarını belirterek, "Yaşam birimlerinin yanı sıra surlarla ilgili de çalışmalarımız var. Bu yıl sur altında ilginç bir mekan keşfettik ve tuvalet olduğunu gördük. Orta Çağ'a ait bu tuvalet, surun hemen yanına inşa edilmiş. Antik kentin kökeninin yaklaşık 2.200 yıl öncesine dayandığını biliyoruz. Kale ise yaklaşık 1.000 yıllık" şeklinde konuştu.