Kadınlar Savaşta: Daha Fazlasını İstiyor!
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, New York'taki kadın dokuma işçilerinin eşit işe eşit ücret talebiyle başlattıkları grevde yaşamını yitiren kadınları anmak ve kadın hakları mücadelesine vurgu yapmak adına kutlandı. Kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı mücadele etme, İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkma ve aile içindeki cinsiyet rollerine karşı direnme çağrısı yaptı.
Kadınlar, Aile Yılı kapsamında sunulan maddi teşvikleri eleştiriyor ve bu teşviklerin kadınları borçlandırarak modern köleliğe sürüklediğini savunuyor. Gerici politikalara karşı mücadele eden kadınlar, iktidarın ‘aile yılı’ ilan ettiği bu dönemi ‘kadın yılı’ ilan ediyor.

DSD Kadın Meclisi: Kadınlar, Mücadele ve Direnişte Birleşiyor
8 Mart 1857’de New Yorklu 40 bin kadın dokuma işçisinin eşit işe eşit ücret talebiyle başlattığı grevde polis müdahalesi sonucu çıkan yangında 129 kadın hayatını kaybetti. Bu acı olay, 8 Mart'ı kadın mücadelesinin sembol günlerinden biri haline getirdi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da New Yorklu kadınların ataerkiye ve kapitalizme karşı başlattığı isyanı devralarak sokakları dolduruyoruz. 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde yaşam hakkımıza, eşitlik ve özgürlüğümüze sahip çıkıyor, mücadelemizi daha da büyütüyoruz.
AKP iktidarı, diğer faşist iktidarlar gibi kadın düşmanı politikalarıyla kadınların kazanımlarına saldırıyor. İstanbul Sözleşmesi'nden hukuksuzca çekilmesi, kadın cinayetlerinin politik olduğunu açıkça gösteriyor. Kadın cinayetlerinin önlenmesi için gerekli adımlar atılmıyor, şiddet faili cezasız kalıyor ve koruyucu yasalar etkili bir şekilde uygulanmıyor. Siyasi iktidar, bu cinayetlerde birinci derecede sorumludur.
AKP, kadını birey olarak görmeyip toplumsal cinsiyet rollerine hapsederek kadınları kamusal alandan uzaklaştırmaya çalışıyor. "Aile Yılı" adı altında sunulan politikalar aslında kadınları ev içi rollerle sınırlamayı ve ekonomik bağımsızlıklarını kısıtlamayı hedefliyor. Kadınların iş hayatı ile aile yaşamını uyumlaştırma adı altında sunulan esnek çalışma modelleri, kadınları iş gücünden tamamen çekilmeye zorlayabilir. Aile Yılı politikaları, kadınları modern köleler haline getirerek ekonomik bağımlılıklarını arttırıyor.
12. Kalkınma Planı'nda kadınların iş ve aile yaşamlarını uyumlaştırmak için öne çıkarılan esnek çalışma modelleri, aslında kadınları güvencesiz ve düşük ücretli işlere yönlendiriyor. Bu durum toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirirken, kadınların güvencesiz ve esnek işlerde çalışmasına neden oluyor. Emperyalist politikaların etkisiyle yaşanan savaş ve çatışmalar da en çok kadınları ve çocukları etkiliyor, göçler kadınları şiddete ve yoksulluğa daha açık hale getiriyor.
Bu zorlu süreçte, kadınlar olarak AKP'nin dayatmalarına karşı direnişimizi büyütüyoruz. “Aile Yılı” ilan edilen bu yılı “kadın yılı” ilan ediyor, eşit yurttaşlık ve özgürlük mücadelemizi sokaklarda ve kamusal alanda büyütüyoruz.