James Webb Uzay Teleskobu, sınırları zorlayarak bilinmeyenin peşine düştü: En uzak galaksiyi keşfetti!
Bilim insanları, Kozmik Şafak döneminde oluştuğu tespit edilen en uzak galaksiyi başarıyla görüntüledi. Galaksinin sadece uzaklığı değil, parlaklığı ve büyüklüğü de dikkat çekici. Bu keşfin erken evrenin incelenmesinde önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Kozmik Şafak dönemindeki en uzak galaksiyi görüntüledi!
NASA'nın iddiasına göre, Kozmik Şafak, "Büyük Patlama" sonrasında ilk galaksilerin doğduğu zaman dilimi olarak tanımlanıyor. Teleskop, "Büyük Patlama"dan tam 290 milyon yıl sonra oluşan ve bilinen en uzak galaksiyi görüntülediği iddia ediliyor.
Görüntülenen galaksi, sadece uzaklığıyla değil aynı zamanda parlaklığı ve büyüklüğüyle de dikkat çekiyor. NASA'nın açıklamasında, "JADES-GS-z14-0 adlı galaksinin şaşırtıcı derecede parlak ve 1600 ışık yılı genişliğinde olduğu" belirtiliyor.
"ERKEN EVRENİN İNCELENMESİNDE ÖNEMLİ"
Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü Başkanı Prof. Daniel Eisenstein, galaksinin büyüklüğünün, genç yıldızlarıyla yüksek miktarda ışık yaydığını gösterdiğini söylüyor.
Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu'nun sağladığı görüntülerin erken evrenin incelenmesinde kritik bir rol oynayacağını belirtiyor. Ancak, NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini alacak olan Webb'in, Dünya'dan 1,6 milyon kilometre uzaklıkta evrenin sırlarını araştıran en büyük gözlemevi olduğu da unutulmamalıdır.