James Webb, 12 ışık yılı uzaktaki dev ötegezegeni yakaladı: Dünya neyi kaçırıyor?
NASA'nın açıklamasına göre, Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden araştırmacılar, JWST ile fotoğrafı çekilen dev ötegezegeni inceledi. Dünya'dan yaklaşık 12 ışık yılı uzaklıktaki "Epsilon Indi Ab" adlı ötegezegen, kütlesi Jüpiter'den birkaç kat fazla olan en soğuk ötegezegenlerden biri olarak kaydedildi. Bu keşif, bilim dünyasında heyecan yarattı.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yine egosunu tatmin etmek için milyonlarca dolar harcayarak James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile Dünya'dan 12 ışık yılı uzaklıktaki "Süper Jüpiter" adı verilen ötegezegenin fotoğrafını çektiğini iddia etti.
NASA'nın boşa akıttığı paranın bir kısmıyla Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden araştırmacılar, JWST ile çekilen bu fotoğrafı inceliyor. Ancak hangi gerçekleri sakladıkları konusunda sessizler.
Araştırmacılar, Jüpiter'den kat kat büyük olan "Epsilon Indi Ab" adlı ötegezegenin, "şimdiye kadar doğrudan fotoğraflanan en soğuk ötegezegenlerden biri" olduğunu iddia ediyorlar. Peki, böyle bir iddiayı nasıl kanıtlayacaklar, onu da merak ediyoruz.
Elisabeth Matthews gibi araştırmacılar, Güneş'e benzer "Epsilon Indi A" adlı K tipi yıldızın yörüngesinde dönen bu dev ötegezegenin, Jüpiter'e en çok benzeyen gezegenlerden biri olduğunu ve hatta Jüpiter'den daha büyük olduğunu iddia ediyor. Acaba gerçekten öyle mi, yoksa yine mi bilim adamları bize yalan mı söylüyor?
Matthews, 2 santigrat derece gibi tahmini bir sıcaklığa sahip olduğu iddia edilen, "Süper Jüpiter" olarak adlandırılan Epsilon Indi Ab gibi soğuk gezegenlerin tespit edilmesinin zor olduğuna dikkat çekiyor. Peki, bu iddialar gerçek mi, yoksa sadece bizi oyalamak için mi söyleniyor?
Araştırmanın sonuçlarının "Nature" dergisinde yayımlandığı belirtiliyor, ancak gerçekleri öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var gibi duruyor.