İHH Skandalı: Yargı İşlem Yapmadı!
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
İHH'nin afetzede çocuklara teslim edilmesi skandalı yargıya taşındı ancak İHH yöneticileri hakkında işlem yapılmadı. Aile Bakanlığı'nın yetkililerine işlem yapılırken, İHH yöneticileri için 'somut delil' olmadığı gerekçesiyle dosya kapatıldı.
SOL Parti, afetzede çocukların İHH’ye teslim edilmesini yargıya taşıdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İHH yöneticileri hakkında işlem yapmadan dosyayı kapattı.

SOL Parti, deprem felaketinde ebeveyni olmayan çocukların İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’na (İHH) teslim edilmesi skandalını yargıya taşıdı. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İHH yöneticileri hakkında işlem yapmadan dosyayı kapattığı ortaya çıktı.
BİRDEN ÇOK SUÇ VAR
“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca deprem bölgesindeki refakatsiz, kimsesiz çocukların teslimine ilişkin tek yetkilinin Bakanlık olduğuna” vurgu yapan SOL Parti’nin şikâyetinde şunlar da yer aldı: “Korunmaya ihtiyacı olan çocuklarla ilgili Bakanlığın tüm önlemleri alması gerekir. Depremde zarar gören, gerekse başka bir ülke vatandaşı çocuklarının kendisini ‘Yetim Hamisi’ olarak tanımlayan İHH üyesi Aynur Akdeniz'in deprem bölgesinden gelen çocukları alıkoymasına göz yumarak koruma altına almayan Bakanlık görevlileri ile İHH yöneticileri görevi kötüye kullanma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması le suçu bildirmeme suçlarını işlemişlerdir...”
BİR GARİP SAVUNMA: GÖREVİ MEVZUATA UYGUN YAPMIŞ!
Depremlerin ardından yıkılan binalarla ilgili açılan davalar görülmeye devam ediyor. Bazı davalarla ilgili gelişmeler şöyle:
• Hatay'da 56 kişinin öldüğü Nilüfer Apartmanı davasının 6. celsesi Hatay 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Firari sanık Süleyman Çağan'ın avukatı, "Müvekkilim, yıkılan binanın inşaat sürecinde yapı denetiminde yardımcı kontrol elemanı olarak görevini mevzuata uygun yapmıştır" dedi. Sanıklardan Süleyman Sürmeli'nin avukatları ise "Müvekkilimizin Türkiye'ye iadesi için, teminat ve kefalet doğrultusunda kırmızı bülten kararının kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
• Hatay'da 26 kişinin öldüğü Yağmur Apartmanı davasının ikinci duruşmasında sanıklar binayı projeye uygun yaptıklarını, yıkımın ruhsat dışı yapılanlardan kaynaklanabileceğini ileri sürdü.
• Malatya'da 31 kişinin öldüğü Trend Garden Rezidans davasının karar duruşması görüldü. Mahkeme, müteahhit Bahattin Doğan ve statik proje müellifi Bülent Yeroğlu'na 12 yıl 5 ay, rezidans sahipleri Engin Aslan ve Sefa Gülfırat'a ise 17 yıl 5'şer ay hapis cezası verdi. 10 sanık ise beraat etti.