Heykeller Arasında Çelişki ve Birliktelik
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
Sanatçı Rahmi Aksungur, heykellerinde çelişki ve birlikteliği vurguluyor. Retrospektif sergisinde geometri ile organik yapıyı harmanlayarak izleyicilere farklı bir deneyim sunuyor.
Sanatçı Rahmi Aksungur'un retrospektif sergisi, 70'ten fazla yapıtla Levent'te açıldı. Heykellerinde çelişki ve birlikteliği vurgulayan sanatçı, eserlerinde geometri ile organik yapıyı harmanlıyor.

Deniz Burak BAYRAK
Heykel sanatçısı ve akademisyen Rahmi Aksungur'un yapıtları yaşamından izlerle dolu. Ne var ki bu izler klasik heykel formundan çok geleneksele meydan okuyan çağdaş görünümlerle yansıyor izleyenlere. Bu sergi, Levent’te, gökdelenlerin arasında sanata da alan tanıyan İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde açıldı ve farklı boyutlarda, koleksiyonlardan ödünç alınmış 70’ten fazla yapıtı içeriyor. Heykellerin yanında eskiz defterleri de bunlara dâhil.
Rahmi Aksungur, ilk kişisel sergisini 1988’de açmıştı. 2010’a kadar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörlüğü de yapan sanatçının heykelleri, özel ve kurumsal koleksiyonların yanı sıra Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi (RHM), İstanbul Modern, Odunpazarı Modern Müze gibi müzelerin kalıcı koleksiyonlarında da var. Esin kaynağı gündelik nesneler, canlı varlıklar ve mitolojik ögeler olan Aksungur, ekolojiye de sanatıyla dokunuyor; öyle ki RHM’ye özel ürettiği büyük boyutlu bir kılıç balığı formundaki ‘Özlem’ adlı çalışması, müze açıldıktan sonra epeyce dikkat çekmiş, konuşulmuştu.
- Retrospektifte Aksungur’un taşa, bronza, ahşaba ve kompozit malzemeye şekil verdiği, çeşit çeşit işleri var.
- Sergiyi gezerken bir yerde karşınıza dev bir elma çıkarken başka bir yerde büyük kırmızı bir kedi size bakıyor.
- Bazı fantastik figürler ise sanatçının hayal gücünün sınırsızlığını ve sanatının erişebildiği noktayı göstermesi açısından etkili örnekler.