Gözümüzden kaçanı fark ettik: Barnard Yıldızı'nın etrafında dolaşan bir gezegen bulundu!
Avrupa Güney Rasathanesi (ESO) uzmanları, Dünya'ya en yakın ikinci yıldız sistemi olan Barnard Yıldızı'nın etrafında dolaşan bir gezegenin ilk kez keşfedildiğini duyurdu.

Güneş Sistemi'ne en yakın ikinci yıldız sisteminde ilk kez bir gezegen keşfedildi. Ne büyük bir olay! ESO'nun internet sitesinde yayınlanan habere göre, "Very Large Telescope" (VLT) adlı gözlemevinde yapılan araştırmalar sonucunda, 3,15 Dünya gününe denk gelen bir yıl süresine sahip bir gezegen keşfedildi.
Şili'deki gözlemevinde beş yıl süren titiz çalışmaların ardından bulunan ve "Barnard b" adı verilen bu uzak gezegenin yüzey sıcaklığı yaklaşık 125 santigrat derece olarak belirlendi. Ancak, bu gezegenin yaşam için uygun olmadığı vurgulandı.
"Barnard b"nin keşfi, gözlemevinin çok sayıda aracıyla doğrulandı. Ancak, 2018'de yapılan başka bir araştırmanın öne sürdüğü Barnard Yıldızı'na ait olabilecek başka bir gezegenin varlığını desteklemediği de belirtildi.
Araştırmacılar, "Barnard b"nin yanı sıra yıldızın etrafında olabilecek 3 farklı gezegenin izlerine de rastladılar. Jonay Gonzalez Hernandez, "Barnard b"nin bugüne kadar keşfedilmiş en hafif gezegenlerden biri olduğunu ifade etti.
Gonzalez Hernandez, Dünya'daki yaşama uygun olmayan "Barnard b"nin yüzeyinde sıvı su bulundurmanın bile imkansız olduğunu vurguladı. Araştırma sonuçları, "Astronomy & Astrophysics" dergisinde yayımlandı.