Gençlerin geleceği kararıyor: Son 20 yılın acı bilançosu
Gençlerin yaşam koşullarındaki değişimler 20 yılda incelendi: Çalışanlar ve üniversite öğrencileri zorlanıyor. 2005'te KYK bursuyla alınan 275 adet simit ve çay, şimdi 43'e düştü. 18-30 yaş aralığındakiler sosyal izolasyonun etkisinde.

İBB: İstanbul Gençliği Son 20 Yılda Büyük Değişim Yaşadı
İstanbul Planlama Ajansı tarafından yapılan araştırmaya göre, son 20 yılda İstanbul gençliği büyük bir değişim geçirdi. Toplumsal dinamiklerin itici gücü olan gençlerin, demografik ve sosyo-ekonomik profilinde ciddi değişiklikler yaşandığı ortaya çıktı.
Gençler 232 Simit Yerine 43 Simit Alabiliyor
Araştırmaya göre, İstanbul gençlerinin son 20 yılda alım güçlerinde ciddi bir düşüş yaşandı. 2005 yılında aylık KYK Bursu/kredisi ile alınabilen simit ve çay sayısı 275 iken, bugün bu sayı 43'e kadar geriledi. Raporda, İstanbul'un gençler için derin yapısal sorunlarla dolu bir kent haline geldiği vurgulandı.
- Geçim sıkıntısı, İstanbul'daki gençlerin ortak sorunu haline geldi.
- 2005 yılında aylık KYK bursu ile alınabilen altın miktarı 5,67 gram iken, bugün 0,88 grama düştü.
- Asgari ücretin burs oranı 2005'te %31,4 iken, 2025'te %13,6'ya geriledi.
- Okul yemeği/tabildot adedi alım gücü son 17 yılda %59 azaldı.
Çalışan Gençlerde de Geçim Kaygısı
Çalışan gençlerin de ciddi geçim kaygısı yaşadığı belirlendi. Gençlerin ev kiralamakta zorlandığı, gıda harcamalarının bütçeyi ağır şekilde etkilediği ortaya çıktı. Üniversite hayatında sosyalleşme imkanlarında da azalma gözlemlendi.
Gençler 'Beklemede' Kalıyor
Gelir üretme baskısı altında olan gençlerin niteliklerine uygun olmayan işlere yönlendiği tespit edildi. Gençlerin referans ve tanıdık ilişkilerinin istihdam süreçlerinde önemli olduğu belirtildi. Gençlik dönemi uzuyor, gençler hayata atılamıyor.
- 20 yıl önce gençler iş bulmak için mezun olmanın yeterli olduğunu düşünürken, bugünün gençleri sistemin dışında kaldığını ifade ediyor.
- Gençlerin yarısı artık yurt dışına taşınmayı düşünüyor.