Fındık Memleketinde Devrim: Bahçeler Artık Kividen!
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, fındık üreticilerinin kahverengi kokarca ve don zararlarından ciddi şekilde etkilendiğini ve alternatif ürün arayışına girdiğini belirtti. Suiçmez ayrıca, fındık üretim alanlarının azaldığını ve ihracat gelirlerinin yabancı şirketlere geçtiğini dile getirdi. Suiçmez'e göre iklim krizinin etkisiyle fındık üretimini tehdit eden don, dolu ve kuraklık zararlarının yanı sıra kokarca istilasında da geç kalındı ve tarımsal mücadele önlemlerinin daha etkili bir şekilde uygulanması gerekiyor.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez, fındık üreticilerinin kivi ve kavak gibi alternatif ürünlere yöneldiğini vurgularken, Ordu'daki üreticiler ise "Kâr değil zarar ediyoruz" diyor.

Fındık Üreticileri Alternatif Çözüm Arayışında: Kahverengi Kokarca ve Don Zararı Tehdit Ediyor
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, fındık üreticilerinin kahverengi kokarca ve don zararlarından ağır şekilde etkilendiğini belirterek, üreticilerin alternatif ürün arayışına girdiğini ifade etti. Suiçmez, "TARSİM'e yeterince başvurulmaması, sigortalı olunmaması ve kokarca zararının kaliteyi nasıl etkileyeceğine dair belirsizlik nedeniyle üreticilerin kiviye ya da kavak ağaçlarına yöneldiğini" söyledi.
Suiçmez, son 20 yılda fındık üretim alanlarının yüzde 80'lerden yüzde 65'e düştüğünü vurgulayarak, "İhracat gelirlerinin yabancı şirketlere geçtiği ve FİSKOBİRLİK gibi yapıların güçlendirilmeden çözümün mümkün olmadığını" dile getirdi.
İklim krizinin etkisiyle don, dolu ve kuraklık zararlarının arttığını belirten Suiçmez, "TARSİM'e kayıtlı üreticiler için hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ancak ÇKS'ye kayıtlı olmayan üreticilerin durumunun belirsiz olduğunu" belirtti.
Suiçmez, kokarca istilasına karşı geç kalındığını vurgulayarak, "Biyolojik ve kimyasal mücadele önerilerinin olduğu ancak henüz yeterli olmadığı" yorumunda bulundu. Tarım Bakanlığı'nın önerdiği ilaçların üreticilere ulaştırılması gerektiğini söyledi.
Fındık üreticisi Sadık Şahin ise geçen sene yaşadığı zararı anlatarak, "3,5 ton yerine 1 ton ürün alarak, 110 bin lira masraf yapmama rağmen 75 bin lira kazandım. Kar etmeye çalışırken zarar ediyoruz. Kokarcayı afet olarak değerlendirmeli" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Arıcılık Araştırma Enstitüsü yetkilisi ise Samuray arılarıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ve üretime geçmek için bakanlıktan talimat beklediklerini açıkladı.