Emre'den Bakan Kurum'a sert soru: "Neden bilim insanlarının uyarıları göz ardı ediliyor?"
CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, son deprem felaketinin ardından Kanal İstanbul projesinin deprem ve tsunami risklerini Meclis gündemine taşıdı. Emre, soru önergesiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan projenin güvenliği hakkında açıklama istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, 23 Nisan 2025'teki 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından Kanal İstanbul'un deprem ve tsunami riskiyle ilişkisini Meclis gündemine taşıdı. Ancak, hükümetin bu konuda yeterli bilimsel değerlendirme yapmadığı ortaya çıktı.
Zeynel Emre, Türkiye'nin önde gelen bilim insanlarının ve akademik kurumlarının uzun zamandır Marmara Denizi'ni etkileyebilecek tsunami riskine dikkat çekti. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin geçmiş tsunamilere ilişkin verilerini hatırlatan Emre, Kanal İstanbul Projesi'nin afet senaryoları karşısındaki riskini sorguladı.
Emre, 1509, 1894, 1963 ve 1999 yıllarındaki depremler sonrası oluşan tsunamileri hatırlatarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bile "en kritik risk" olarak tanımladığı denizaltı heyelanı senaryolarını dile getirdi. Ancak, projenin resmi web sitesinde tsunami riski olmadığı iddialarının yer aldığını vurgulayan Emre, bu çelişkinin bilimsel temele dayanıp dayanmadığını sordu.
Emre'nin Bakan Kurum'a yönelttiği sorular arasında şunlar yer aldı:
"Marmara Denizi'nde olası bir tsunami durumunda Kanal İstanbul ne kadar zarar görebilir? ÇED raporundaki tsunami senaryoları neden göz ardı ediliyor? Neden bilim insanlarının uyarıları dikkate alınmıyor? İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'Kanal İstanbul Çalıştayı Raporu' dikkate alındı mı?"
Emre, "Marmara Denizi'ne yapılacak müdahalelerin bilimsel, şeffaf ve kamu yararını göz önünde bulundurarak yapılması gerektiğini" vurgulayarak, Kanal İstanbul gibi büyük çaplı projelerde afet risklerinin tekrar ele alınması çağrısında bulundu.