Emeklilerin seyahat özgürlüğü elinden alınıyor: Ziyaretler kısıtlanıyor, konaklama zorlaştırılıyor
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
TÜİK'in verilerine göre, 65 yaş ve üstü kişilerin seyahat sayısı düşerken konaklama süreleri arttı. Yurt içinde seyahate çıkanların sayısı azalırken, seyahat harcamaları ve konaklama tercihleri değişti.
Emeklilerin karşılaştığı düşük maaşlar seyahat planlarını etkiledi. TÜİK'in son verilerine göre, 2024'ün son çeyreğinde 65 yaş üstü bireylerin seyahat sayısında yüzde 10'luk bir düşüş yaşandı. Aynı dönemde, ortalama konaklama süresi 14.3 geceden 21.3 güne yükseldi.

Emeklilerin ekonomik durumu kötüleşmeye devam ederken, yurt içi turizm verileri de bu gerilemeyi ortaya koydu. 2024'ün son çeyreğine ait TÜİK verilerine göre, 65 yaş ve üstü vatandaşların seyahat sayısında yüzde 10'luk bir düşüş yaşandı. Bu dönemde seyahat edenlerin konaklama süresi ise ciddi şekilde arttı.
TURİST SAYISINDA AZALMA
IV. çeyrekte, 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıkarken, toplam seyahat sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0,4 azalarak 11 milyon 467 bin oldu. Yıllık bazda ise toplam seyahat sayısında yüzde 8,7'lik bir artış gözlendi.
Yerli turistlerin seyahat harcamaları ise geçen yıla göre %44,4 artarak 66 milyar 40 milyon 991 bin TL'ye ulaştı.
HARCAMALARDAKİ DAĞILIM
Yeme-içme harcamaları seyahat harcamaları içinde en büyük paya sahip oldu. Ulaştırma ve konaklama harcamaları da sırasıyla ikinci ve üçüncü sırayı aldı.
SEYAHAT AMACINA GÖRE İSTATİSTİKLER
En çok seyahat amacı "yakınları ziyaret etmek" olurken, onu "gezi ve eğlence" takip etti. Yıllık bazda da benzer bir sıralama söz konusu.
KONAKLAMA TERCİHLERİ
Arkadaş veya akraba evinde konaklama en çok tercih edilen seçenek olurken, otel konaklamaları üçüncü sırada yer aldı.