Emek Mücadelesinin Fotoğraf Hafızası
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
Mehmet Özer'in sergisi, Türkiye'deki işçi direnişlerinin görsel hafızasını ziyaretçilere sunuyor. Özer, fotoğraf çekmeyi işçi sınıfından öğrendiğini ve sergisinin işçi sınıfının deneyimlerini hatırlatmayı amaçladığını belirtiyor.
İstanbul Kuzguncuk'ta sergilenen Mehmet Özer'in "Türkiye’de Emek Hareketi: İşçi Sınıfının Baharı" adlı sergisi, işçi direnişlerinin 40 yıllık görsel tarihini ziyaretçilerle buluşturuyor.

Tuğçe ÇELİK
Fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer'in Türkiye'deki emek hareketinin farklı dönemlerini yansıtan fotoğraflardan oluşan sergisi, İstanbul Kuzguncuk'taki İSKİ Kuzguncuk Kültür Evi'nde sanatseverlerle buluşuyor. 1989-2020 arasında gerçekleşen işçi direnişlerinden karelerin yer aldığı sergi, ülkenin emek hareketini belgelemesi ve işçi sınıfının belleğini kayıt altına almasıyla dikkat çekiyor.
Sergi, 1 Mayıs Marşı'na emek veren yazar, şair ve ressamların anılmasıyla başlıyor. 1923'te ilk 1 Mayıs şiirini yazan Nezihe Bükülmez'den Nâzım Hikmet'e, 1927'de Demiryolu işçilerinin grevinde söylenen 1 Mayıs Marşı'na ve bugün meydanlarda haykırdığımız 1 Mayıs Marşı'nı yazan Sarper Özcan'a kadar birçok isim eserleriyle sergide yer alıyor. Sergi, izleyeni ülkenin farklı dönemlerinde yaşanan emek hareketlerine dair bir yolculuğa çıkarıyor.
FOTOĞRAF ÇEKMEYİ İŞÇİ SINIFINDAN ÖĞRENDİM
Sanatçı Mehmet Özer, 12 Eylül karanlığında darbecilerle mücadele alanı olarak fotoğrafı seçtiğini söyledi. Özer, "Yaşamı her gün yeniden yaratan işçi sınıfının, emekçilerin safındaydım. Fotoğrafı seçtim ama fotoğraf çekmeyi işçi sınıfından öğrendim. Mekân bilgisini, açıları, beden dilini onlar öğretti. Direnişe ait olmak için önce işçilerin güvenini kazandım, fotoğraf çekme sonradan geldi. Böylece direnişe içeriden bakmanın, işçi sınıfının bir neferi olmanın ne demek olduğunu öğrendim" dedi.