Eğitimde isyan: Üniversiteliler lise öğrencilerine destek veriyor!
Liseliler, "Proje Okul" adı altında liselerin dönüştürülmesine karşı direniş gösteriyor. İstanbul'dan Elazığ'a, İzmir'den Antalya'ya, Ankara'ya kadar liseler protesto alanına dönüştü. Liseliler, üniversiteli gençlerle bir araya gelerek "Artık yeter" mesajı verdi. Toplumun farklı kesimlerinden gelen itirazlar, 19 Mart operasyonlarına karşı başlayan isyanın devamı niteliğinde. Korku duvarları yıkılırken, toplumsal muhalefet rejime karşı kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor.

Saray Rejiminin "Kindar ve Dindar Nesil" Hayaline Liselilerin Topyekun Direnişi
Politika Servisi
Saray rejiminin "kindar ve dindar nesil" hayalinin son halkası Proje Okul kapsamında yapılan öğretmen atamalarının iktidara yakın isimler tarafından kadrolaştırılması, bilimsel ve laik eğitimden yana tavır alan öğretmenlerin farklı bölgelere atanması ya da görev verilmemesi üzerine liseli öğrencilerin eyleme geçtiği ortaya çıktı.
Liseliler, Saray'dan yapılan atamalara karşı çıkarken öğretmenlerinin liyakatli atamalarla görevlerine iade edilmesini talep etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 8 Nisan'da açıkladığı "2025 yılı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme" sonuçlarına göre, 20 binden fazla öğretmenin kadro dışı bırakılarak sürgün edilmesi, öğrencilerin tepkisine neden oldu.
Liselilerin eylemleri İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerden Bursa'ya, Kocaeli'ye, Antalya'dan Elazığ'a ülkenin dört bir köşesine yayıldı.
Öğrenciler Birleşti: Bu Ülke Bizim
Üniversitelilerin ve liselilerin rejime karşı itirazını yükselttiği buluşma 12 Eylül Darbesi'nin ardından ülkede ilk kez 14 Nisan 1987'de gerçekleşti. Öğrenciler, öğretmenlerinin yanında durarak Saray rejiminin politikalarına karşı çıktı. Liselilerin eylemleri, üniversitelilerle buluşma çağrısı yapmasıyla daha da güçlendi.
Yaşanan Atamalara İlişkin İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Açıklamaları
İstanbul Valiliği atamalarda siyasi sebep olmadığını belirtirken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yaşananları "pozitif ayrımcılık" olarak değerlendirdi. Tekin, öğretmenlerin yer değişikliği sürecini erken başlatmanın mağduriyet değil pozitif ayrımcılık olduğunu söyledi.
Öğrencilerin Topyekun Direnişi
Liseliler, öğretmenlerinin yanında durarak Saray rejimine karşı topyekun bir direniş başlattı. Eğitimde liyakati savunarak, adaletsiz atamalara karşı çıkan gençler, ülke genelinde seslerini yükseltti. Mücadeleleri demokratik bir eğitim sistemi ve özgür bir gelecek için devam ediyor.