Dünya Nüfusunun Yarısından Fazlası Obez Olabilir: Tehlike Çanları Çalıyor!
Yeni bir araştırmaya göre, 2050 yılına kadar dünya genelindeki yetişkinlerin yarısından fazlasının aşırı kilolu ya da obez olacağı tahmin ediliyor. Çin, Hindistan ve ABD'nin, obezitenin en yaygın görüleceği ülkeler olacağı öngörülüyor.

Dünya genelindeki yetişkinlerin yarısından fazlası, 2050 yılına gelindiğinde aşırı kilolu ya da obez olacak. Bu iddia, yaklaşık 200 ülkeden elde edilen verilere dayanan uluslararası bir araştırmaya göre ortaya atıldı.
Araştırmacılara göre, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde obezite, en önemli sağlık sorunu haline gelmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aşırı kiloyu vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlarken obeziteyi ise bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması olarak açıklıyor.
YETİŞKİN NÜFUSUN YARISI OBEZ OLACAK
2021 itibarıyla dünya genelindeki yetişkin nüfusunun neredeyse yarısının aşırı kilolu ya da obez olduğu vurgulandı. Araştırmaya göre, 1990 yılından bu yana hem erkeklerde hem de kadınlarda obezite ve aşırı kilo sorunu yaşayanların sayısının iki katına çıktığı belirtildi.
Araştırmacılara göre, mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde, 2050 yılına gelindiğinde aşırı kilolu ve obez yetişkinlerin oranının erkeklerde yüzde 57,4, kadınlarda ise yüzde 60,3 olabileceği öngörüldü.
OBEZİTENİN YÜZDE 121 ARTACAĞI BELİRTİLDİ
Özellikle çocuklar, gençler ve genç yetişkinler arasında obezitenin yüzde 121 artması bekleniyor. Araştırmada, obez gençlerin sayısının 2050 yılına gelindiğinde 360 milyona ulaşması bekleniyor.
Araştırmada ayrıca, obezitenin 2050 yılına gelindiğinde özellikle Çin, Hindistan ve ABD'de yaygın olması bekleniyor. Çalışmanın sonuçları ise "The Lancet" dergisinde yayımlandı.