Diyanet’in “cepleri” dolu: Skandal harcamalar ve israf ortaya çıktı!
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
Anayasa Mahkemesi'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilen yetkilere ilişkin iptal kararının ardından AKP, iptal edilen düzenlemeleri TBMM'ye taşıdı. Torba kanunla, Diyanet'e geniş yetkiler tanıyan düzenlemelerin yanı sıra Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne verilecek yeni görev ve yetkiler de belirtiliyor.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği KHK düzenlemeleri, Meclis'e torba kanun kapsamında sunuldu. Anayasa Mahkemesi'nin Diyanet'e öğrenci yurtları ve gençlik merkezlerinde din hizmeti sunma yetkisi veren düzenlemeyi iptal etmesinin ardından, bu düzenleme torba kanuna eklendi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyanet İşleri Başkanlığı'na geniş yetkiler veren kararının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından AKP, aynı düzenlemeleri torba kanunla meclise taşıdı. Torba kanunda, Diyanet'e geniş yetkiler tanıyan düzenlemeler yer aldı.
İktidar, Meclis'e "Bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni sundu. 2 Mayıs'ta TBMM'ye sunulan teklifin gerekçesi, "AYM kararlarının oluşturacağı hukuki boşluğun doldurulması ve uygulamada yaşanabilecek tereddütlerin giderilmesi amacıyla AYM kararlarına uygun olarak iptal edilen hükümlerin kanunla düzenlenmesi" olarak açıklandı.
AYM'nin, "Anayasa'ya uyum sağlamamak" gerekçesiyle iptal ettiği KHK düzenlemesi de torbaya eklendi. Torba yasayla Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne verilecek bazı görev ve yetkiler şu şekilde sıralandı:
- Öğrenci yurtları, eğitim kurumları, gençlik merkezleri ve kampları, ceza infaz kurumları, sağlık kuruluşları, sosyal hizmet kurumları ve benzeri yerlerde işbirliği esasına göre manevi danışmanlık ve din hizmeti sunmak.
- Göçmen, engelli, bağımlı, afetzede gibi desteğe muhtaç kesimlere yönelik manevi danışmanlık hizmetleri yürütmek.
- İhtiyaç duyulan yerlerde okuma salonu, aile ve dinî rehberlik merkezi, gençlik çalışmaları merkezi ve benzeri yerler açmak ve bunlarla ilgili işleri yürütmek.
KURUL'A YETKİ
Diyanet'in en üst kurulu olan Din İşleri Yüksek Kurulu'na KHK ile verilen ancak AYM kararı ile iptal edilen özel yetkiler de torba kanuna dahil edildi. Bu kapsamda kurula, dini yayınların bedeli karşılığında incelenmesi yetkisi tanındı. Ayrıca kurulun, "Din kültür, tecrübe ve ihtisasları ile tanınmış" kişilerden rapor, tebliğ, makale ve vaaz için yararlanmasına olanak sağlandı.