Dev Şirketlerin İnatçı Tavrı: Sosyal Medya Platformlarına Temsilci Atamayı Reddetti!
Sosyal medya platformlarından temsilci talebiyle ilgili yasal düzenlemeler 1 Ekim'de yürürlüğe girdi ve atama süresi dün sona erdi. Ancak sadece Rusya'nın VKontakte (VK) adlı sosyal medya platformu temsilci atadı. Uzmanlar, sosyal medya devleriyle yaşanan gerilimin devam edeceğini tahmin ediyor.

AKP'nin "hakarete, küfre, medya aracılığıyla yapılan tacizlere son vermeyi amaçlıyoruz” bahanesiyle dayattığı ve MHP'nin de destek vererek kanunlaştırdığı "Sosyal Medya Yasası", 1 Ekim itibariyle hayata geçirildi. Gazete Duvar'ın haberine göre, yasaya uymayan dev sosyal medya platformlarına (Facebook, Twitter, YouTube) verilen temsilci atama süresi dolarken, Rusya'nın VKontakte (VK) platformu Türkiye'de yasal temsilci atayan tek platform oldu. 10 milyon TL'lik idari para cezalarının kasım ayında başlayacağı belirtiliyor.
Sabah'ın haberine göre, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter gibi platformlar, ABD seçim sonuçlarını ve CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruyu bekleyerek süreci geciktirmeye çalışıyorlar.
Yasaya göre Türkiye'de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı sosyal medya platformlarının en az bir temsilci bulundurması gerekiyor. Uymayanlara 5 aşamalı yaptırım uygulanacak. Prof. Dr. Yaman Akdeniz'e göre, Facebook, Twitter gibi dev platformlar Türkiye'de temsilci bulundurma sürelerini doldurdu. Ancak bu devlerin yasaya uymama ihtimalleri oldukça yüksek.
Temsilci atamayan platformlara verilecek cezalar arasında reklam yasağı da bulunuyor. Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Faruk Çayır, yasanın sosyal medyayı açık cezaevine çevireceğini ve yargılamaların sosyal medya üzerinden yapılacağını ifade ediyor. Ancak sosyal ağ sağlayıcılarının bu yasaya uymayacağı ve yaptırımlardan kaçınacağı da belirtiliyor.