Dar gelirli vatandaşlar, adeta faiz lobisine hizmet ediyor!
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
Hayat pahalılığının artmasıyla geliri yetersiz kalan vatandaşlar, krediye başvurarak yüksek faiz ödemek zorunda kaldı. Bankaların bireysel kredi ve kredi kartından sağladığı faiz gelirinde rekor artış yaşandı, sektörün net kârı ise yüzde 35 artarak 216,1 milyar liraya ulaştı.
Bankalar, yılın ilk çeyreğinde kârlarını yüzde 35 artırarak rekor bir performans sergiledi. Toplam faiz gelirleri 1,1 trilyon lirayı aşarak dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Bu gelirin dörtte biri, halkın borçlarından elde edildi. Ayrıca, takipteki alacaklardan gelen faiz geliri de iki katından fazla artış gösterdi. Bu veriler, bankaların büyüme hedeflerine ne kadar hızlı ilerlediğini gösteriyor.

Yurttaşlar, Artan Faizle Boğuşurken Bankalar Rekor Kârlarını Katladı
Hayat pahalılığının artmasıyla birlikte gelirleri yetersiz kalan yurttaşlar, zorunlu olarak pahalı kredi seçeneklerine yöneldi. Ancak bu tercihleri, bankaların kasasını doldurdu. Hem kredi kartı kullanımı hem de bireysel krediler için ödenen faizler katlanarak yükseldi. Bankalar, yüksek faiz oranları sayesinde rekor düzeyde kâr elde etti.
- Bankaların bireysel kredilerden elde ettiği faiz geliri, Mart ayı itibarıyla 1 trilyon 146,1 milyar lirayı aştı.
- Yurttaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından ödediği faiz miktarı, yüksek faizler ve artan borçlar sebebiyle büyük bir hızla arttı.
- Bankaların bireysel kredilerden sağladığı faiz geliri, geçen yılın aynı dönemine göre %51,7 artarak 158,9 milyar liraya ulaştı.
- Kredi kartı borçlarından elde edilen faiz geliri ise %53 artarak 108 milyar lirayı geçti.
Batık kredi sorunu büyürken bankaların takipteki alacaklardan elde ettiği faiz gelirinde de büyük bir artış yaşandı. Takipteki alacaklardan sağlanan faiz geliri Mart ayı itibarıyla 20,4 milyar liraya ulaştı. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse iki katına çıktı.
Bankalar, bu yılın ilk çeyreğini 216,1 milyar lira net kâr ile kapattı. Sektörün kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre %35 arttı. Kamu bankalarının kârı %74,3 oranında artarak 86,7 milyar liraya yükselirken yerli özel ve yabancı sermayeli bankaların kârı da %17,3 artarak 129,4 milyar liraya çıktı.