Çin, ABD'yi 2-0 mı Devirdi?
Temmuz 2023 yılında kurulan DeepSeek adlı şirketin geliştirdiği dev dil modelleri, teknoloji ve ekonomi alanlarında büyük yankı uyandırdı.

Tolga Mırmırık - @mirmirik
Geçtiğimiz Aralık ayının sonunda duyurulan "DeepSeek" adlı yapay zekâ aracı, 2025 Ocak ayında kullanıma sunuldu. Her gün yeni bir yapay zekâ aracının piyasaya sürülmesi sıradan bir gelişme gibi görünebilir ancak aslında bu araç, yeni bir devrimin habercisi olabilir.
YAPAY ZEKÂ SAVAŞLARI
Yapay zekâ geliştirme yarışına giren ülkeler arasında önemli bir değişim yaşanıyor. ABD teknoloji devlerinin hâkimiyetinde olan yapay zekâ sistemleri, Çin'in DeepSeek ile attığı adımla sarsıldı. Bu yeni teknoloji, maliyet açısından devrim niteliğinde bir adım atıyor.
DeepSeek'in eğitim maliyetinin diğer şirketlere kıyasla sadece 6 Milyon USD olması dikkat çekici. Bu düşük maliyet ve performansıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Ayrıca, Çin'in ABD'ye uyguladığı özel ambargo nedeniyle eski nesil çipler kullanılarak hem bütçeden tasarruf sağlanıyor hem de performans kaybedilmiyor.
DeepSeek'in algoritması, yüksek miktarda parametre yerine sadece en alakalı kısımları kullanarak işlem yapmasıyla dikkat çekiyor. Bu yaklaşım, hem maliyet hem de hesaplama gücü açısından büyük avantaj sağlıyor.
KARANLIK TARAF
Çin'in açık kaynak kodlu modelleri dağıtması, kullanıcılar arasında endişe yaratıyor. Bu durum, sansür ve bilgi güvenliği risklerini beraberinde getirebilir. Ancak açık kaynak kodu, herkesin inceleyebileceği bir yapı sunarak şeffaflık sağlıyor.
DeepSeek'in matematik ve fizik problemlerini çözme yeteneği takdire şayan olsa da yazılar konusunda gelişmeye ihtiyaç duyuyor. Asya'dan gelen destekle birlikte yeni uygulamaların önümüzdeki aylarda ortaya çıkması bekleniyor.