CHP'li Gürer Soruyor: "Mısır Üretimine Son mu Verilmek İsteniyor?"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gümrüksüz mısır ithalatının aslında üreticileri desteklemek yerine mısır ekiminden vazgeçirmeyi amaçladığını vurguladı. Gürer, ithalatın piyasaya düşük fiyatlı ürünler sürerek yerli üreticilerin rekabet gücünü zayıflattığını ve tarımda dışa bağımlılığın artmasına neden olduğunu belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mısır ithalatı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Gürer, gümrüksüz 1 milyon ton mısır ithalatının gerçekte üretim açığını değil, mısır ekimini azaltmayı hedeflediğini iddia ederek "Resmi rakamlara göre yapılan ithalat, mısır üreticilerine 'Bu yıl mısır ekmeyin' mesajı gönderiyor" şeklinde konuştu.
İthalatın yerli üreticileri zor durumda bırakacağını vurgulayan Gürer, "Bakanlık, yerli üretimi artıracağını iddia ediyordu ancak yapılan ithalat, yerli üretim yerine ithalata yönelik çözümler üretildiğini gösteriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Mısırda arz açığını kapatıp ihracat yapacağız' masalı anlatırken, Ticaret Bakanlığı Cumhurbaşkanı kararıyla 1 milyon ton gümrüksüz mısır ithalatına izin verdi. Bu durum, uzun vadede mısır üretimini daha da zorlaştıracaktır" şeklinde konuştu.
"İTHALAT FATURASI AĞIR OLACAK"
2025'in ilk üç ayında Türkiye'nin gerçekleştirdiği mısır ithalatına dair rakamları paylaşan Gürer, "Bu yılın ilk çeyreğinde 984 bin 650 ton mısır ithal edilirken, bunun için 254 milyon 772 bin dolar harcandı. 2024 yılında ise 3 milyon 987 bin 533 ton mısır ithal edilmiş ve buna karşılık 918 milyon 58 bin dolar ödenmişti. Bu veriler, arz açığının azalmak yerine arttığını gösteriyor. Yerli üretim desteklenmediği sürece ithalat faturası her geçen yıl daha da artacak" dedi.
Gürer, mısır üreticilerinin ekim döneminde iken mısır ithalatındaki verginin düşürülüp bir milyon ton ithal izninin verilmesinin yerli üreticinin görmezden gelinmesi anlamına geldiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın tarife kontenjanına ilişkin açıklamalarını eleştiren Gürer, "TMO'nun mısır alım fiyatını açıklamaması ve fiyatların yükselmesiyle ithalata yönelinmesi, çiftçiye gözdağı niteliğinde. Bu durum, yerli üreticinin rekabet gücünü zayıflatacak ve hasat döneminde üreticileri zarara uğratacaktır" şeklinde konuştu.
"ÇİFTÇİ VE TÜKETİCİ KORUNMUYOR"
Tarım sektöründeki yapısal sorunlara dikkat çeken Gürer, "Mısır fiyatlarının yükselmesi üzerine ithalat politikası benimsendi. Bu yılki ithalat kararı da çiftçiye gözdağı niteliğindedir. Serbest piyasa ekonomisi, çiftçi ürün fiyatları baskılandığında işlemiyor. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi için doğrudan destek mekanizmaları oluşturulmalı, taban fiyat politikaları etkin bir şekilde uygulanmalıdır. Türkiye'nin tarımda ithalat bağımlılığından kurtulması mümkün, ancak bu kararlı bir planlı tarım politikası gerektirir" ifadelerini kullandı.