Astronomlar, Dünya'dan bin 500 kat daha genç bir gezegen keşfetti!
Astronomlar, evrenin derinliklerinde şaşırtıcı bir keşif yaptı. Adı 'TIDYE-1b' ya da 'IRAS 04125+2902 b' olan, henüz 3 milyon yaşındaki bir gezegen keşfedildi. Bu yeni gezegen, 4,5 milyar yaşındaki Dünya'dan yaklaşık bin 500 kat daha genç. Bu keşif, evrenin gizemlerine dair yeni ipuçları sunuyor.

Bilim İnsanları, 3 Milyon Yaşındaki Genç Gezegeni Keşfetti: TIDYE-1b
Bilim insanları, Dünya'dan bin 500 kat daha genç olan ve 'TIDYE-1b' adını verdikleri genç bir gezegeni keşfettiler. Bu keşif, evrene meydan okuyan bir buluş olarak dikkat çekiyor.
Kuzey Carolina Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi ve araştırmanın başyazarı Madyson Barber, "Astronomi, insanlığın kökenini ve nereye gidebileceğimizi anlamamıza yardımcı oluyor. TIDYE-1b gibi gezegenlerin keşfi, bize gezegen oluşumu konusunda yeni bakış açıları sunuyor" dedi.
Barber ve ekibi, NASA'nın TESS teleskobunu kullanarak TIDYE-1b'yi transit yöntemiyle tespit etti. Bu yöntem, bir gezegenin yıldızının önünden geçerken yıldız ışığını hafifçe karartmasıyla gezegenin varlığının anlaşılmasını sağlıyor.
"MEVCUT MODELLERİMİZİ SORGULAMAMIZ GEREKİYOR"
UNC-Chapel Hill'den Doç. Dr. Andrew Mann ise, "Gezegenler genellikle gaz ve tozdan oluşan düz bir diskin içinde oluşur. Güneş sistemimizdeki gezegenlerin hizalanışı buna bir örnektir. Ancak TIDYE-1b'nin yıldızı ve diskiyle hizalanmamış bir yörüngesi var. Bu olağanüstü eğiklik, gezegen oluşumu konusunda mevcut modellerimizi sorgulamamıza neden oluyor" şeklinde konuştu.
TIDYE-1b, Dünya kadar yoğun olmasa da çapı yaklaşık 11 katı büyüklüğünde. Bu genç gezegen, gezegenlerin 10 milyon yıldan daha kısa sürede oluşabileceğini kanıtlıyor. Daha önce genç gezegenlerin az görülmesi, onların yok olmadığını, sadece gaz ve tozla gizlendiklerini gösteriyor.