Almanya'da Aşırı Sağcı Parti AfD'nin İzleri Sürülüyor!
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
Almanya'da yapılan erken seçim sonucunda Hristiyan Birlik ve Sosyal Demokrat Parti zorunlu ortaklık kararı aldı, koalisyon protokolünde "düzensiz göç" konusunda sert önlemler içeren anlaşma kamuoyuna sunuldu. Yeni hükümetin mülteci planı kapsamında, korunmaya muhtaç mültecilerin yeniden yerleştirilmesini geçici olarak durduracakları ve BM'nin programına mümkün olduğu kadar katılmayacakları belirtiliyor.
Hıristiyan Birlik partileri ile sosyal demokratların koalisyon anlaşmasında aşırı sağcı AfD’nin etkileri gözlemlenebilir. Protokolde mültecilere karşı sert tedbirler alınması öne çıkıyor. Yeni hükümet, Fas, Tunus, Cezayir ve Hindistan'ı güvenli ülkeler listesine dahil etmeyi planlıyor.

Almanya'da 23 Şubat'taki erken seçim sonuçlarıyla Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) zorunlu ortaklığa mecbur kaldı. Koalisyon protokolünde mülteciler konusunda sert önlemler alınması dikkat çekiyor. Sınır kontrollerinin sıkılaştırılması ve göçmenlerin geri gönderilmesi gibi kararlar eleştiriliyor. SPD'nin ortak İltica Sistemi'ne vurgu yapmasıyla Almanya'nın kendi başına hareket etmesi endişe yaratıyor.
Müstakbel Başbakan Friedrich Merz, seçim öncesi Trumpvari çıkışlar yapmış olsa da sert önlemleri komşu ülkelerle işbirliği yaparak almaya karar verdi. Ana muhalefet partisi AfD'nin göçmen karşıtı politikalarıyla hükümeti zorlaması bekleniyor.
GÜVENİLİR LİSTEYE YENİLER EKLENİYOR
Yeni hükümet, Fas, Tunus, Cezayir ve Hindistan'ı güvenilir ülke listesine eklemek istiyor. Güvenilir ülke statüsü kabul edilen mültecilerin başvuruları düşük oranda kabul ediliyor. Almanya'nın yeni güvenilir ülkeler ekleyerek politikalarını sertleştirmesi eleştiriliyor.
AFGANİSTAN PROGRAMI SONLANDIRILACAK
Yeni hükümetin Afganistan programını sonlandıracağı belirtiliyor. AB'nin güvenilir ülke listesine ekleyeceği ülkeler arasında Afganistan'ın bulunmaması tepkilere neden oluyor. Mültecilerin güvenli şekilde yer değiştirmesi için yapılan programın askıya alınması endişe yaratıyor.
KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK
Gelecek hükümetin göçmen politikaları ve mülteci planı, faşizme karşı mücadeleyi gerektiriyor. Siyasi partilerin kaybettiklerini tekrar kazanmaları için halkın gerçek sorunlarına odaklanmaları gerektiği belirtiliyor.
YENİ HÜKÜMET'İN MÜLTECİ PLANI
BM'nin mültecilerin yeniden yerleştirilmesini kapsayan programı geçici olarak durdurulacak. Almanya'nın mülteci kabulünde taahhütlerini yerine getirmemesi eleştiriliyor. Dünya genelinde milyonlarca mülteciye yardım elinin uzatılmaması endişelendiriyor.