AKP'li Belediyeden Şok Siber Güvenlik İtirafı
Türkiye, internet ortamında yurttaşların verilerinin çalınma riskiyle sık sık gündeme geliyor. İktidarın veri koruma konusundaki zayıflığının genelde olduğu gibi yerelde de etkili olduğu ortaya çıktı.
AKP'nin kontrolündeki Sincan Belediyesi'nin 2024 yılı faaliyet raporu, veri güvenliği konusunda dikkat çekici noktalar içeriyor. Raporda, "İnternette her zaman tehlikelere açık olunması, bilgisayar yazılımlarındaki açıklar (Back doors)" gibi ifadeler yer alıyor.

Türkiye, internet ortamında yurttaşların verilerinin çalınma şüphesiyle sık sık gündeme geliyor. Bilgisayar korsanları, internet siteleri aracılığıyla yurttaşların verilerini cüzi ücretler karşılığında satışa çıkarıyor.
Geçtiğimiz haftalarda medya, paralı internet sitelerinde toplam 101 milyon kişinin bilgilerinin paylaşıldığı haberiyle çalkalandı. Bu bilgiler arasında Milli Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı personelinin bilgilerinin de bulunduğu ortaya çıktı. Yurttaşların kişisel verilerini korumadaki zayıflığın, iktidardan yerel yönetimlere kadar geniş bir alanda sürdüğü belirlendi.
YILLARDIR ÇÖZÜLEMEYEN SİBER GÜVENLİK SORUNU
Ankara’da AKP'li Sincan Belediyesi'nin 2024 yılı faaliyet raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, geçtiğimiz yıl yapılan faaliyetlerin sonuçlarının yanı sıra belediyenin zayıf noktaları da yer aldı. Sincan'ın yaklaşık 590 bin nüfusu bulunan ilçesinde AKP'li yönetim, siber güvenlik konusunda başarısız oldu.
2019 yılından bu yana belediyeyi yöneten AKP'li Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, göreve geldiği günden bu yana faaliyet raporlarında yer alan "siber güvenlik" sorununu çözemedi. Raporda belirtilen "siber zaafiyetler" arasında, "internetin sürekli tehlike altında olması, eğitimli kurumsal siber olaylara müdahale ekibinin bulunmaması, bilgisayar yazılımlarındaki güvenlik açıkları" gibi unsurlar yer aldı.