ABD'nin Tavrı Değişti: Emtia Fiyatları Geriledi
ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin ilerleme kaydettiği haberleri altın fiyatlarını aşağı çekti. Altın ons fiyatı, geçen haftaki 3500 dolarlık rekor seviyesinden geri çekilerek 3319 dolara kadar geriledi.

Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin korumacı ticaret politikasının etkileri hala devam ediyor. Ancak ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve küresel jeopolitik gelişmeler, emtia piyasalarında karışık bir seyri beraberinde getiriyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin'e yönelik tutumunu yumuşatması dikkat çekici. Ancak Trump'ın Çin ile devam eden müzakerelere ilişkin açıklamaları, Pekin tarafından yalanlansa da piyasalarda olumlu bir hava yaratmaya devam ediyor. Trump, son açıklamasında Çin ile görüşmelerin sürdüğünü tekrarladı.
ABD yönetimi, tarifeler sonrası diğer ülkelerle de müzakere süreçlerini sürdürüyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD ve Güney Kore'nin ticaret görüşmelerinin "çok başarılı" geçtiğini belirterek, iki ülkenin ticaret konusunda erken bir anlaşmaya varabileceğini öne sürdü.
Trump'ın sert tarifeleri hafifletme çabaları, ABD Fed yetkilileri tarafından yakından takip ediliyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, tarifelerin işten çıkarmalara neden olabileceğini ve işsizlikte önemli bir artış olması durumunda faiz indirimlerine destek verebileceklerini ifade etti.
Jeopolitik gelişmeler de yatırımcıların odak noktasında. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ile Ukrayna krizinin çözümüne yönelik diyaloğu sürdürdüklerini belirterek, "Rusya ve ABD uzun vadeli bir çözüm hedefliyor." dedi.
Dolar endeksinin düşük seyri, emtia piyasalarında talebi artırarak varlık fiyatlarını destekledi. Tahvil piyasalarında alıcılı bir seyir varken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı yüzde 4,27 seviyesinden tamamladı. Dolar endeksi ise haftalık bazda yüzde 0,2 artışla haftayı 99,6 seviyesinden kapattı.
Altın fiyatlarında yeni bir rekora tanık olundu. Değerli metallerde küresel gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izlendi. Tahvil faizlerindeki gerileme emtialar için destek sağlarken, dolar endeksindeki güçlenme değerli metalleri baskı altına aldı.
Altının ons fiyatı rekor kırdıktan sonra gerileyerek haftayı yüzde 0,1 değer kazancıyla 3.319 dolardan kapattı. Paladyumda düşüş yaşanırken, platinde yatay seyir izlendi ve gümüşte artış görüldü.
Baz metallerde ise ABD-Çin ticaret geriliminin hafiflemesi imalat sektörüne olumlu yansımalar yapacağı beklentileriyle pozitif bir seyir izlendi. Tezgah üstü piyasada bakır, kurşun, alüminyum ve çinko fiyatları artarken, nikelde düşüş yaşandı.
Petrol fiyatları, küresel ticaret savaşındaki yumuşama sinyallerine rağmen OPEC'in üretimi artırma planı ve Rusya'nın piyasaya dönüş ihtimaliyle geriledi. OPEC+ üyelerinin haziranda üretimi artırma planları ve ABD-Çin anlaşmasına dair beklentiler fiyatları etkiledi.
Ayrıca, ABD'nin Rusya-Ukrayna anlaşmasına yönelik adımları ve İran ile nükleer anlaşma müzakereleri, arz fazlası beklentilerini destekledi. Bu gelişmelerle bu hafta Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,6 azalırken, doğal gazın fiyatı yüzde 7 düşüş kaydetti.
Tarım emtialarında küresel risk iştahının artmasıyla karışık bir seyir izlendi. Özellikle ABD'deki ekim gecikmeleri ve olumsuz hava koşulları piyasaları etkiledi. Küresel düzeyde Rusya, Ukrayna, Çin ve Avustralya'daki kuraklık endişeleri, arz tarafında kaygı yaratmaya devam ediyor.
İklim koşulları tarım emtiaları üzerinde etkili olurken, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'da yaşanan hava olayları üretimi etkiledi. Hindistan'da pirinç stokları rekor seviyelere ulaşırken, Brezilya'da kahve rekoltesinin düşüş beklentisi değer kazandırdı.
Chicago Ticaret Borsası'nda bu hafta soya fasulyesinde artış, buğdayda düşüş, pirinçte azalma ve mısırdaki gerileme yaşandı. Kahve, şeker, pamuk ve kakao fiyatları ise yükseldi.