64 Işık Yılı Uzaklıktaki Ötegezegen, "Çürük Yumurta" Kokusuyla Şaşırtıyor!
ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu'nun verilerini kullanarak, "HD 189733 b" adlı ötegezegenin atmosferini inceledi. 64 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegendeki hidrojen sülfürün, gezegenin "çürük yumurta gibi" kokabileceğine dair ipuçları verdiği belirtildi. Bu bilgiler EurekAlert sitesinde yer aldı.

ABD'de yapılan araştırmada, Dünya'dan 64 ışık yılı uzaklıkta bir ötegezegenin atmosferinde bulunan hidrojen sülfür nedeniyle bu gezegenin "çürük yumurta gibi" kokabileceği ortaya çıktı.
Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu verilerini kullanarak "HD 189733 b" adlı ötegezegenin atmosferini incelediğini duyurdu.
Araştırmacılar, bu ötegezegenin atmosferinde hidrojen sülfür bulunduğunu ve bu molekül sebebiyle gezegenin kötü koku yayabileceğini belirtti.
Astrofizikçi Guangwei Fu, "Gezegendeki yüksek sıcaklık nedeniyle yaşam aramıyoruz, ancak hidrojen sülfür bulunması diğer gezegenlerde benzer moleküllerin araştırılmasına olanak tanıyabilir" dedi.
Fu, "Araştırma diğer gezegenlerin oluşumu hakkında fikir verirken, sülfürün karmaşık moleküllerin oluşumunda önemli bir rol oynadığını" vurguladı.
Hidrojen sülfür, kötü bir koku yaymasıyla tanınır ve bu durum "Nature" dergisinde yayımlanan çalışmada detaylarıyla ele alındı.