"13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı bugün ve yarın gökyüzünde parlayacak!"
Türkiye Uzay Ajansı, 2023 yılında keşfedilen Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızının, 11-12 Ekim tarihlerinde Dünya'dan çıplak gözle görülebileceğini duyurdu. Bu nadir gök olayı, gökyüzü meraklıları için kaçırılmayacak bir fırsat olacak.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak nitelendirilen ‘C/2023 A3’ün (Tsuchinshan-ATLAS) 11-12 Ekim’de görülebileceğini heyecanla duyurdu.
Kuyruklu yıldızın “gökyüzünde büyük bir şov yapacağı” iddiasında bulunulan açıklamada, “C/2023 A3, 2 Ekim’de 0,4 kadir parlaklığa ulaştı ve 2020 yazındaki ünlü C/2020 F3 (NEOWISE) kuyruklu yıldızını bile solladı” ifadesine yer verildi. Üstelik en parlak anına henüz ulaşmamış olması da vurgulandı.
11 Ekim itibariyle, bu olağanüstü kuyruklu yıldız Kuzey Yarımküre’den çıplak gözle görülebilecek.
TUA, “O gün ne kadar parlak olacağını göreceğiz!” diyerek “12 Ekim civarında, Dünya’ya 0,47 astronomik birim mesafeyle en yakın geçişini yapacak ve gözlemlenebilir en yüksek parlaklığa ulaşacağını” da belirtti.
C/2023 A3, sadece parlaklığıyla değil, 21 derece uzunluğundaki etkileyici kuyruğuyla da dikkat çekiyor. Bu uzunluk, Dolunay’ın çapının yaklaşık 42 katına denk geliyor!
Güneş’e oldukça yaklaşan bu kuyruklu yıldız, ısınarak toz ve buzdan oluşan etkileyici kuyruğunu oluşturdu.
TUA’dan yapılan açıklamaya göre, “Tarihteki en etkileyici kuyruklu yıldızlardan biri olmaya aday!”
13 Yılın En Parlak Kuyruklu Yıldızı Geliyor! 💫
— Türkiye Uzay Ajansı (@tuajans) October 11, 2024
📅 11-12 Ekim’de, son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak nitelendirilen C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) gökyüzünde büyük bir gösteri yapacak! 💫
Neden Bu Kadar Özel?
🌠 C/2023 A3, 2 Ekim’de 0,4 kadir parlaklığa ulaştı ve 2020 yazındaki ünlü C/2020 F3… pic.twitter.com/PkFzPBtSef
KUYRUKLU YILDIZ NEDİR?
Kuyruklu yıldızlar, genellikle buz, toz ve kayalardan oluşan, asteroit benzeri gök cisimleridir.
Kuyruklu yıldızlar, Güneş’e yaklaştıklarında, çekirdeklerinde bulunan buzun buharlaşmasıyla etraflarına bir gaz ve toz bulutu (koma) yayarlar. Güneş’in ışınları ve rüzgarları bu gaz ve tozları arkaya doğru iterek kuyruk oluşturur; bu nedenle bu gök cisimlerine “kuyruklu yıldız” denir.
Kuyruklu yıldızlar genellikle uzun, eliptik yörüngelere sahiptirler ve Güneş etrafında dönerken zaman zaman Dünya’dan gözlemlenebilirler. En ünlü kuyruklu yıldızlardan biri Halley Kuyruklu Yıldızıdır ve yaklaşık her 76 yılda bir Dünya'dan görülür.